Mobbing

  • Skrevet: 23.09.2017
  • Klokken: 15:07
  • Kategori: Tanker

Jeg har akkurat sett NRK brennpunkt sin dokumentar om Arnar og Mia. Begge to ble mobbet gjennom oppveksten, og for Mia`s del gikk det så galt som det kan. Hun endte med å ta livet sitt, som 12 åring. Bare tanken på at en på 12 år kan ta livet sitt er helt uforståelig. Man er jo fortsatt bare et barn! Man skal ikke vite hvordan man kan ta livet sitt, man skal ikke tenke på å ta livet sitt. Det er bare så utrolig galt. Det at det er mye mobbing i dag er ren fakta. Skolene kan skryte så mye de vil, med at de har flotte mobbeprogrammer, eller si at det er et godt skolemiljø. Men man ser og hører at mobbing er et utrolig stort problem over alt enda. Og internettet gjør det ikke noe enklere. Det handler ikke bare om å få stygge kommentarer slengt etter seg, eller at noen slår deg i skolegården. Dette er mobbing som kan bli sett, som kan bli hørt. Selv her har man en lang vei å gå. Men det er mobbingen som foregår der man ikke kan se eller høre den, det er den mobbingen som skremmer meg. Når man ikke blir invitert i bursdag, når man får stygge bilder og meldinger på snapchat, når man ikke får lov til å være med i gruppesamtaler, når man får tilsendt bilder av samtaler hvor du blir baksnakket, når du får anonyme meldinger om hvor stygg du er, at du ikke burde komme på skolen, at du fortjener å dø. Dette skjer på en plattform hvor de voksne ikke klarer å henge med. Å hvordan kommer du deg på skolen dagen etter du har fått beskjed fra dine klassekamerater om at du fortjener å dø, men du kan ikke bevise det til noen, for på snapchat forsvinner meldingen like fort som du har fått den tilsendt?

Det sier at det er så enkelt å sitte bak en skjerm å skrive stygge ting. Men hvorfor er det enkelt? Hvorfor kan det være så enkelt å mobbe, uten at noen tar grep? Hvordan kan vi tillate det? Når man er barn er det vanskeligere å se konsekvensene av sine egne handlinger. Man kan sende en melding, og tenker ikke hva den meldingen kan gjøre med den personen som får denne meldingen. Ofte kan man være usikker på seg selv, og har et behov for å hevde seg, men man tenker ikke på at den man mobber blir så skadet. Men som forelder har du et ansvar, du har et ansvar å legge merke til når barnet ditt oppfører seg på denne måten. Man kan ikke som forelder gå rundt å tro at sitt eget barn aldri kan gjøre noe galt, man kan se bort, eller si at "nei, sånn gjør ikke mitt barn". Mobbing skjer når foreldre tillater det. Mobbing skjer når skolen tillater det. Hvis du som forelder får beskjed om at barnet ditt har sendt stygge meldinger, eller holdt et annet barn utenfor, reager! Ikke nekt! Prøv å finn ut av situasjonen, snakk med barnet ditt, forklar konsekvensene av av hva mobbing kan gjøre. Vis dokumentarern om Arnar og Mia. Jeg har personlig vært vitne til foreldre som nekter, som feier det under teppet, "barnet overreagerer", "datteren min ville aldri gjort noe sånt", "vi kan ikke gjøre noe med dette, det er deres problem". Hvordan kan foreldre fraskrive seg et slikt ansvar? Jeg har hørt lærere si at "jentene må finne ut av dette selv", "dette er ikke en sak for skolen", "vi har ikke sett noe". 

Det er over dobbelt så høy risiko for barn som har blitt mobbet å utvikle psykiske lidelser, lidelser som ofte varer livet ut. Ofte viser de psykiske problemene seg i form av plager som depressivitet, angst, lav selvtillit, ensomhet, selvmordstanker, psykotiske symptomer og psykosomatiske plager som hodepine, magesmerter og søvnvansker. 

Vær så snill å forstå alvoret. Snakk med barna dine, sjekk hva de driver med på telefonene, ikke la de ha fri tilgang til alle sosiale medier, og hvis de har fri tilgang, følg nøye med. Få et bedre system på skolen, lærere må være mer våkne, tørre å ta tak i problemer, ta ansvar. Utfallet kan være så sinnsykt tragisk om vi bare snur oss vekk. 

Fanny

 

Åse Seim

23.09.2017 kl. 16:37
Bra Fanny!! Jeg er så enig mobbing er en forferdelig uting . Tenk om foreldre kan bruke hodet av og til følge med hva barna driver mer. Det gjøres så alt for lite
Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits